Η ζωή στο Πεδίον του Άρεως

πεδίον-άρεως2-1024x765

Η ζέστη, όπως όλες αυτές τις μέρες, είναι και σήμερα ανυπόφορη. Πόσω μάλλον όταν μένεις σε μία σκηνή στο Πεδίον του Άρεως, στο κέντρο της Αθήνας. Αν είσαι μετανάστης ή πρόσφυγας και έφτασες ως εδώ, δεν είναι λίγο. Ο πόλεμος και τα κύματα του Αιγαίου πρόλαβαν πολλούς. Ακόμη και τώρα κάποιοι ετοιμάζονται να περάσουν απέναντι από την Τουρκία, άλλοι είναι ήδη στη Λέσβο και στην Κω και κάποιοι άλλοι φτάνουν όπου να’ ναι στον Πειραιά.

Εδώ και τρεις εβδομάδες, περίπου 400 άτομα, ολόκληρες οικογένειες, μένουν στο Πεδίον του Άρεως και επιβιώνουν με τη βοήθεια εθελοντών. Πυλώνας αυτής της προσπάθειας είναι η αυτο-οργανωμένη πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με έδρα το στέκι μεταναστών Εξαρχείων.

πινακας αναγκεςΦτάσαμε στο στέκι κοντά στις 3 το μεσημέρι. Η πρωινή βάρδια είχε τελειώσει και το μεσημεριανό ήταν έτοιμο. Υπάρχει και βραδινό που μοιράζεται μετά τις 7. Πιάνουμε δουλειά στην συσκευασία αφού πρώτα φορέσαμε γάντια. Δίπλα μου είναι ο Ρονάν από την Ιρλανδία. Ήρθε για διακοπές αλλά άκουσε ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και θέλησε να βοηθήσει. «Θα έρθω και στη διανομή» μου λέει. Σε μισή ώρα περίπου 380 μερίδες έχουν συσκευαστεί και έχουν τοποθετηθεί σε καφάσια. Απέναντί μου ο Μισέλ, ένας νεαρός Γάλλος φωτογράφος που θέλει να μεταφέρει αυτή την ιστορία σε ένα περιοδικό της χώρας του. Πέρα από τους εθελοντές της πρωτοβουλίας, έρχονται κάθε μέρα και καινούριοι, από διάφορα μέρη της πόλης αλλά και του πλανήτη.

Από τη στιγμή που το θέμα έγινε γνωστό, η κινητοποίηση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή. Δεκάδες πολίτες καταφθάνουν με προμήθειες σε τροφή, ρούχα και φάρμακα. Άλλοι τα στέλνουν με ταχυδρομείο. Υπάρχει καθημερινή ενημέρωση στα κοινωνικά δίκτυα για τις ανάγκες που προκύπτουν από την ομάδα της πρωτοβουλίας. Δεν είναι μόνο το Πεδίον το Άρεως που λαμβάνει βοήθεια αλλά και η Λέσβος, η Κως, η Σάμος, η Ειδομένη. Παράλληλα με τη σίτιση που παρέχεται από εδώ, βοηθούν και άλλες ομάδες μαγειρεύοντας τα γεύματα συγκεκριμένων ημερών.

Όλα έτοιμα και ξεκινάμε για το πάρκο. Χωριζόμαστε σε ομάδες και ξεκινάμε τη διανομή. Μία μερίδα φαγητό ανά άτομο, φρυγανιές και ένα φρούτο ανά δύο άτομα. Τα παιδιά απλώνουν τα χέρια τους, οι μεγάλοι λένε δυνατά ευχαριστώ. Κάθε ομάδα έχει έναν διερμηνέα. Μαζί μας είναι ο Αλί από το Ιράν, ήρεμος και χαμογελαστός. Μας δίνει πληροφορίες για τα άτομα που βρίσκονται σε κάθε σκηνή, πόσες μερίδες χρειάζονται και αν υπάρχουν άλλες ανάγκες. Δυστυχώς θα μείνει για λίγες ακόμη ημέρες. Μετά θα φύγει για τη Δανία μαζί με τον ανιψιό του. Έχει όλα τα χαρτιά του εδώ, έχει πάρει και άσυλο. Αναγκάζεται να φύγει όμως επειδή δεν έχει δουλειά. Ξέρει πως εκεί θα είναι καλύτερα αλλά μόλις σκέφτεται το κρύο κατσουφιάζει.

Προς το παρόν, εδώ έχει αφόρητη ζέστη. Αφήνουμε όσα νερά έχουμε στο τραπέζι, λίγο πιο μπροστά από τη σκηνή των εθελοντών ιατρών. Στη σκηνή αυτή η ομάδα Υγείας αντιμετωπίζει τουλάχιστον 70 περιστατικά κάθε μέρα, σε δύο βάρδιες των 5-7 ατόμων με τη βοήθεια Αφγανών διερμηνέων. Η ίδια ομάδα διαχειρίζεται και το φαρμακείο που έχει δημιουργηθεί από δωρεές στο στέκι και δίνει οδηγίες για τη διατροφή των προσφύγων προς την ομάδα σίτισης.

Πίσω από τη σκηνή της ομάδας Υγείας, βρίσκεται ένα αυτοσχέδιο ντους που έστησε η ομάδα Καθαρισμού. Καθημερινά 10 έως 20 άτομα αυτής της ομάδας καθαρίζουν σε δύο βάρδιες το χώρο σε συνεργασία με τους πρόσφυγες. Φροντίζουν επίσης για τυχόν σκηνη γιατρωνελλείψεις και επισκευές σχετικά με οποιαδήποτε υποδομή υγιεινής και για απολυμάνσεις. Μέχρι πριν λίγες ημέρες υπήρχαν μόνο δύο χημικές τουαλέτες στο χώρο που τώρα φτάνουν τις οχτώ. Η πολιτεία σε κρατικό και τοπικό επίπεδο δεν φαίνεται κάπου στον ορίζοντα.

Ο Δήμος Αθηναίων βοήθησε με ένα γεύμα αλλά χωρίς επαρκή τουαλετεςπληροφόρηση για τις ανάγκες των προσφύγων, η Περιφέρεια καθυστέρησε δραματικά στο ζήτημα των αποχωρητηρίων αλλά και του καθαρισμού. Ιατρική περίθαλψη δεν δόθηκε παρά αποσπασματικά από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τελειώνοντας περνάμε δίπλα από την παιδική χαρά. Στο χώρο αυτό ομάδες εθελοντών από την πρωτοβουλία και όχι μόνο απασχολούν τα παιδιά 4 έως 6 φορές την εβδομάδα με παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες. Για τούτα τα μικρά, υπάρχουν παιχνίδια και γραφική ύλη.  Οι μεγάλοι έχουν μεγαλύτερες έγνοιες, μπαίνουν στη σειρά για να φορτίσουν το κινητό τους, να μάθουν νέα και να ορίσουν τα επόμενα βήματα. Το Πεδίον του Άρεως είναι μονάχα μια στάση στο πουθενά, μέσα στο καλοκαίρι.

«Χαλόου», μας χαιρετούν δύο μικροί διάολοι και μας δίνουν μία σπασμένη σαΐτα. Ο Αλί βρίσκει ένα σπάγκο και προσπαθεί να τη φτιάξει ενώ η υπόλοιπη ομάδα μας αποχαιρετά.